TENGERI KAJAKKAL A BALATONON

EVEZZ, KAJAKOZZ A MAGYAR TENGEREN !

Viharjelzés


A 46/2001. (XII. 27) BM rendelet alapján a Balatoni Viharjelző minden év április hó 1. és október hó 30. közötti időszakban üzemel.

A Balaton területén jelenleg 26 telepített és 16 mobil (2008-tól) viharjelző állomás működik.


Viharjelzési fokozatok    
Alapfok Gyenge légmozgás (0-15 km/óra) A víz teljesen sima

Mérsékelt szél (15-25 km/óra) A vízen gyenge fodrok, hullámok jelentkeznek.

Élénk szél (25-40 km/óra) Kisebbtől közepes hullámok jelentkeznek.
Első fokú viharjelzés (percenként 45 villanás) Erős szél (45-60 km/óra) Nagyobb hullámok jelennek meg, csónakok csak partközelben lehetnek.
Gyakorlott szörfösök szele.

Viharos szél (60-80 km/óra) Nagy, tarajos hullámok jelennek meg, csónakok nem mehetnek vízre. Nagy vitorlások is csak megfelelő intézkedések mellett.
Másodfokú viharjelzés (percenként 90 villanás) Erős vihar (80-100 km/óra) Hatalmas hullámok jelentkeznek, a hullámok tetejéről elporzik a víz. A motoros hajóknak is partra kell térniük.
  Orkán (100 km/óra fölött) Porzó víz, vízfüggöny jelentkezik. A víz fölött gyakorlatilag a látástávolság 0 méter.
Csak speciális mentőhajók mehetnek a vízre.

Hát igen...

Sokáig tudnánk vitatkozni arról, most ez jó-e nekünk, vagy sem. Az én véleményem az, hogy az elmúlt években rettentően eltúlozták a dolgot. Illetve évek óta szükség volna egy olyan szabályra, ami külön kitérne a kajakosok teendőjére I-es, és II-es fokú viharjelzés esetén.

Lassan oda jutunk, hogy egész nyáron jó, ha egy hetet a vízen lehet lenni.  Az a jobbik eset, ha kizavar a vízi rendőr, a rosszabb, ha meg is büntet.

Tegyük fel, reggel elindulok Balatonmáriáról Boglárra. Rendben felérek, megeszem az ebédem, indulnék vissza. Igen ám, de eközben Tihanynál van egy kis helyi zivatar, egy-két erősebb széllőkéssel kísérve. Azonnal elrendelik a II. fokú jelzést, az EGÉSZ Nyugati medencére. Még Keszthelyen sem maradhatok a vízen, a parttól 50m.-re sem!

Fonyódnál el is kap a közeg, s kiparancsol a vízből. Ja, hogy a kocsim Márián van, a forgalmi meg nálam, hogy a párom se tudjon szabályosan értem jönni???

Értelmes rendőr ember megrántja a vállát, őt ez nem érdekli. Elhúznak, de távcsővel folyamatosan azt lesik, újra vízre szállok-e?? Ilyenkor tud drága lenni a kajakozás, simán 30.000 Ft.-ot kérnek, ha másodjára is megfognak.

Persze vihar nem lesz, még egy hét múlva sem.. Volt már, hogy tükörsima vízen kajakoztunk II. fok alatt.

Így aztán oda jutunk lassan, hogy az ország legnagyobb, tengeri kajakozásra legalkalmasabb vizén csak az tud evezni, aki ott is lakik. Ő is egész napn a viharjelzést lesi, aztán ha nincs, gyorsan eldobja a munkáját, meg minden, és rohan evezni egy fél napot.

Az egészben az az érdekes, hogy ez csak a nyári szezonra érvényes. Novembertől Áprilisig akár orkán erejű szélben is evezhetek, nem zavar ki senki. Tudjátok mi ez?? VICC !!!

 

Kellene tenni valamit, mert ez egyszerűen tragikus!!!


Egy kiváló sporttársam, P. László weboldalát kérem tekintsétek meg, ő már nagyon rég lobbizik az ügyért!

 

http://www.szabadbalaton.info/

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 71
Heti: 143
Havi: 635
Össz.: 199 225

Látogatottság növelés
Oldal: Balatoni Viharjelzés
TENGERI KAJAKKAL A BALATONON - © 2008 - 2018 - balatonkajak.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tengeri kajak balaton - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »