TENGERI KAJAKKAL A BALATONON

EVEZZ, KAJAKOZZ A MAGYAR TENGEREN !

Pár gondolat a balatoni szelekről, nálam sokkal tapasztaltabb balatoni hajósok, horgászok ajánlásával:


Egy élvezetes kajaktúra közben gyakran elfeledkezünk a közelgő viharról, amelynek látszólag semmi jele, de a tapasztaltabbak a csendre is figyelnek. A viharok érkezését gyakran szélcsend előzi meg, közmondásos a "vihar előtti csend" , amely ugyan gyakran nem igazolódik be, sokszor órákig vagy napokig mozdulatlan a tó tükre. De éppen ennek a csalfaságnak esnek aztán áldozatul azok, akik nem ismerik a Balatont, vagy nem veszik komolyan a viharjelzést. Amíg nem volt hivatalos viharjelző szolgálat a Balatonon, addig a legtöbb hasznos információt a tapasztalt balatoni halászok és hajósok adták.

Keszthelyen élt a nyolcvannégy esztendős korában elhunyt Halász Ferenc hajóvezető, aki a sírkövére a következőket vésette:


"Amíg éltem, mások életéért éltem,
Az időváltozást előre jelentettem.
Ezzel sok ember életét megmentettem..."


A Balatonon az uralkodó szél az északi, a "főszél" vagy ahogyan a balatoni ember mondja a "vázsonyi szél", amely a Balaton-felvidék felől csap le a tóra. Az északias szelek a Bakony hegyvonulatát megjárva, a levegőt szárítják, a felhőket megrongyolják, a légmozgást örvényessé, lökésessé, vitorlásnyelven szólva pöffössé teszik. Bármelyik évszakban akár több napon át is zúghatnak a tó fölött, és lehűlést hoznak. Az uralkodó széliránynak megfelelően a fák is délre dőlnek. Szép példája ennek a keszthelyi "Sóhajok útja" nyárfái, vagy a tihanyi mandulások.
A déli-délnyugati szelek jellemző szélmozgásai meleg levegőt hoznak. A melegbeáramlással a délies szelek kapnak lábra, a zivatarokat pedig bármilyen irányból hozhatják a szélrohamok. A balatoni szélviszonyokra jellemző a hirtelen változás, ezért a tó partján 1934 óta viharjelző szolgálat működik, amely a viharokat előre jelzi két fokozattal. (A jelenlegi fényvillanásokkal figyelmeztető rendszert 1988-ban helyezték üzembe.)

 Az északias szelek három napig is tartják magukat, de nem maradnak el tőlük a nyugati-délnyugati szelek sem. Az északi szél esőt nem hoz, mindig száraz. Ha nagyon erős az északnyugati szél, estére sem csillapszik le megnyugtatóan. Az észak-keleti szél ősszel érzi magát igazán elemében, van úgy, hogy egy hétig sem áll el. A harcias nyugatias szelek alkonyatra elülnek, napközben is elviselhetőbbek. Rájuk jellemző még, hogy csak reggel nyolc óra tájban szoktak megmérgesedni. A különböző irányú szelek sebessége is szolgál némi furcsasággal, mert erősségükben rendszeres napi ingadozás tapasztalható. A tapasztalt balatoni hajós tudja, hogy az éjszakák és a hajnali órák nyugodtabbak, de délelőtt kilenc óra után délután négy óráig megerősödik a szél. Ha a napközbeni estére eláll, akkor felváltja azt az enyhe parti szél. Hűséges, mert megmarad a part közelében, néhány száz méter távolságban fúj. Kitart egész éjjel, éjfél előtt egy kicsit beerősödik.


A szelet ereje és iránya jellemzi: mindig arra kell ügyelni, hogy a pozíciónkhoz képest a nyílt víz, vagy a part felől támad-e a szél.

A nagy viharok megszülik a maguk legendáit, de a mesék mögött mindig van tapasztalat. Félelmetes szelek járnak a nyugati medencében: Balatongyörök és Máriafürdő között majdnem három kilométerre szűkül össze a Balaton. Ennek a három kilométeres távolságnak a balatongyöröki részét "györöki összeverőnek"nevezték el a halászok. Ők tapasztalatból tudták, hogy ott megtörnek és "igen mirgesek" a hullámok. Valamikor régen igen sok bödönhajót húzott le itt a víz alatti óriás a Balaton fenekére....


De legalább ilyen veszedelmes híre van a Szigligeti öbölnek is. Az öreg halászok ezt így magyarázták: "Azért, mert az öbölnek jól neki tud feküdni a szél." A györöki összeverőről meg azt mondták: "Ott összeszorulnak a Szigligeti- öbölből szilajon szaladó hullámok". Igazságuk van, mert a Szigligeti-öböl előtt tágas síkság fekszik, az öblöt így semmi sem védi a szelektől.


Megszívlelendő a balatoni halászok néhány igazsága, amely a vihar közeledtével kapcsolatos:


- Ha csipognak a madarak a víz felett, hamarosan vihar lesz.


- Ha a ponty cücköl (felcsapódik a víz fölé), nincs messze a vihar.


- Ha a zalai hegyek belefekszenek a Balatonba és igen zöldek, igen világosak, akkor a világért sem szabad messze menni.


- Ha a víz bárhol zöldülni kezd, azonnal menjen a legközelebbi partra, mert ez a közeli vihar jele.


- Ha a hegyek fölött felhő jelenik meg, ha valamelyik hegy beárnyékolódik, (bármilyen kicsik is ezek az árnyékok), evezzen teljes erővel a partra.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 70
Tegnapi: 48
Heti: 118
Havi: 610
Össz.: 199 200

Látogatottság növelés
Oldal: A balatoni szél
TENGERI KAJAKKAL A BALATONON - © 2008 - 2018 - balatonkajak.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tengeri kajak balaton - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »